Så arbetar du med bilder i WordPress

Vad vore en sida på internet utan några bilder? Ganska tråkig tror jag att de flesta skulle säga. Bilder är viktiga och det finns några faktorer att tänka på innan man lägger ut sin bild.

 • Anpassa bilden storlek och format för webben.
 • Göra det enkelt för sökmotorerna att hitta bilden.
Bild

Anpassa bilden storlek och format för webben.

Välj rätt filformat

Det finns olika filformat för bilder att välja på och vilken som passar bäst beror på vad det är för typ av bild. Filformaten är jpg., png. och gif.

 • .jpg
  Passar bäst för fotografier och är generellt sett det filformat som ger de mest komprimerade bilderna. Dock kan bildkvaliteten påverkas negativt men eftersom det är bra att ha bilder som tar mindre plats är .jpg många gånger det bästa alternativet.
 • .png
  I detta filformat kan man ta bort bakgrunden på en bild. Det gör att .png passar bra för exempelvis logotyper. Om man använder .png även i andra sammanhang och för bildkvalitetens skull, ska man vara medveten om att det är ett filformat som tar betydligt större plats än vad en bild i .jpg gör. 
 • .gif
  Filformatet som passar bäst för tecknade bilder. Tar lite större plats än vad en bild i .jpg gör.

Anpassa storleken

​Stora bilder på hemsidan tenderar att sidan laddar långsammare. För att undvika det kan man beskära och förminska bilden i ett bildredigeringsprogram. I exempelvis Photoshop finns under FileSave for Web and Devices möjligheten att optimera bildens storlek i förhållande till kvalitet. 

Det finns också plugin till WordPress som komprimerar bilder som redan finns på hemsidan. T ex WP Smush.it och EWWW Image Optimizer. ​

Gör det lätt för sökmotorerna att hitta bilden

Det finns ett par saker man kan göra för att bilden ska komma högre upp i träfflistan för bildsök. Många människor söker på bilder när de gör sina sökningar och därför är det bra att finnas högt upp i sökresultaten med sin bild. 

Ge bilden en alt text och titel

Tala om för sökmotorerna vad bilden förställer. Det gör man genom att ange bildens Alt text. ​Den svarta telefonen här under gav jag Alt texten Analog telefon. När någon söker på frasen analog telefon kommer min bild upp i sökresultaten för bilder. Ge också bilden Analog telefon som titel.

Analog telefon

Ge bildfilen ett kort och beskrivande namn

Bra är också att ge bildfilen ett namn som talar om vad bilden föreställer, t ex analog-telefon.jpg istället för det antal bokstäver och siffror som annars är vanliga filnamn på bilder. Även filnamnet talar om för sökmotorn vad bilden föreställer och gör att den rankas högre. 

Det här är några punkter att tänka på när man arbetar med bilder på hemsidan. Läs också om hur man lägger in bilder i widgeten

Inlägget är skrivet av Elisabeth Svensson.