Därför ska du göra hemsidan i WordPress

Det här inlägget handlar om anledningen till varför jag använder WordPress och varför jag rekommenderar dig att också göra hemsidan i WordPress.

Med hemsida menar jag här både hemsida och blogg eftersom jag betraktar bloggen som en speciell slags hemsida. En blogg består enbart av inlägg som publiceras efter datum och kan sorteras i kategorier för att bli mer överskådliga. En hemsida består av sidor och har bland annat en statisk startsida. Ofta finns en blogg med som en del av hemsidan.

[dropshadowbox align=”center” effect=”lifted-both” width=”440px” height=”” background_color=”#ffffff” border_width=”1″ border_color=”#dddddd” ][/dropshadowbox]

Det finns ett ganska stort antal tjänster som gör att du lätt kan skapa en enkel hemsida själv med hjälp av mallar men jag envisas ändå med att WordPress är ett bättre alternativ. Kanske inte när det gäller möjligheten att skapa en enkel hemsida utan att kunna koda, då gäller samma sak för tjänsterna som erbjuder färdiga mallar. Skillnaden med WordPress är att det går att göra avancerade sidor utan att kunna någon kod överhuvudtaget.

WordPress är en kostnadsfri programvara som är internetbaserad. Du behöver alltså inte ha programmet på din dator utan du bygger och uppdaterar hemsidan helt och hållet på Internet. 

WordPress är enkelt att använda när du har förstått hur det fungerar. Hemsidan består av två delar, en synlig del och en administrationsdel. Du växlar lätt mellan dessa båda och ser direkt i den synliga delen vilka ändringar du gjort i administrationen.

[dropshadowbox align=”center” effect=”lifted-both” width=”400px” height=”” background_color=”#ffffff” border_width=”1″ border_color=”#dddddd” ][/dropshadowbox] [dropshadowbox align=”center” effect=”lifted-both” width=”400px” height=”” background_color=”#ffffff” border_width=”1″ border_color=”#dddddd” ][/dropshadowbox] Den övre bilden visar hur inlägget ser ut i administrationen och den under bilden visar hur det färdiga inlägget ser ut för besökaren. (I administrationen syns inte bilden av glasflaskorna eftersom textredigeraren använts istället för den visuella redigeraren.)

En annan fördel, kanske den största, med WordPress är möjligheten att ge hemsidan den layout du vill utan att betala designers som specialanpassar sidan efter dina önskemål. Hemligheten stavas Teman och dessa installeras på hemsidan med en knapptryckning. Det finns tusentals teman som ger din hemsida olika utseende. Du kan installera flera teman och testa dig fram till det du tycker passar ditt innehåll bäst. När du byter tema förändrar du bara sidans utseende, innehållet påverkas inte.

Tips på nya teman varje månad hittar du här:
http://managewp.com/blogs/best-wordpress-themes

När du först installerar WordPress på din server har det en begränsad funktionalitet men tack vare det stora antalet användare tillkommer nya funktioner ständigt. Programmeringskunniga användare utvecklar nya funktioner i form av plugin som lätt installeras på hemsidan. Det som är bra med plugin är att du kan välja att bara installera dem som du vet att du behöver. Får du nya behov kompletterar du lätt med nya plugins.

Så vill du ha en hemsida där det finns stora möjligheter att förändra både layout och funktionalitet väljer du WordPress. Du kanske vill börja med en enkel hemsida, till både utseende och funktion, för att senare kunna utveckla sidan efter behov och intresse.

[dropshadowbox align=”center” effect=”lifted-both” width=”130px” height=”” background_color=”#ffffff” border_width=”1″ border_color=”#dddddd” ][/dropshadowbox]

Självklart hänger det här ihop med syftet med hemsidan. Ska du göra en hemsida till din egen verksamhet eller hobby eller är det en privat blogg du vill starta?  Gör du hemsidan till din verksamhet är det bra att den har utvecklingspotential. Så har jag själv resonerat när jag har startat mina sidor. Allt eftersom verksamheten växer förändras kraven på hemsidan. Kanske sådant som du inte haft en tanke på från början men som plötsligt blir viktigt. Möjligheten finns att  t ex koppla en webbshop till hemsidan.

I snabbkurs i WordPress lär du dig det du behöver för att komma igång att bygga en hemsida på en egen domän, t ex minegenhemsida.se.

Vill du starta en privat blogg?
Om du använder bloggverktyget wordpress.com startar du en blogg direkt. Bloggen får då t ex domännamnet minegenhemsida.wordpress.com. När du gör hemsidan på wordpress.com får du tillgång till färre funktioner än om du installerar WordPress på egen server.
Självklart kan du starta en blogg genom att installera WordPress på egen server så missförstå mig inte här.

[dropshadowbox align=”center” effect=”lifted-both” width=”110px” height=”” background_color=”#ffffff” border_width=”1″ border_color=”#dddddd” ][/dropshadowbox]

Själv har jag ett antal hemsidor sedan några år tillbaka. Jag har installerat dem på egen server för att få egna domännamn och tillgång till WordPress’ alla möjligheter.

Sammanfattningsvis tycker jag om WordPress för att det med lite övning går att skapa en professionell hemsida som är lätt att hålla uppdaterad utan att kunna koda. Jag kan anpassa hemsidans utseende genom att välja bland ett stort antal teman och utöka funktionaliteten med hjälp av plugin. Bloggar du kan du installera en WordPress-app till mobilen och skriva dina inlägg där. Smidigt och bra.

WordPress kostar inget och det finns gott om både plugin och teman som är kostnadsfria. Vill du installera WordPress på egen server och få eget domännamn kostar det en slant men det innebär ändå inga större kostnader.

FÖRDELAR MED WORDPRESS:

1. Inga kunskaper i kodning.
2. Det går att skapa avancerade hemsidor.
3. Lätt att hitta passande layout.
4. Internetbaserat.
5. Gratis.

… det finns enorma möjligheter att skapa en hemsida precis så som man vill ha den!

[dropshadowbox align=”center” effect=”lifted-both” width=”150px” height=”” background_color=”#ffffff” border_width=”1″ border_color=”#dddddd” ][/dropshadowbox]

Inlägget är skrivet av Elisabeth Svensson.