Förkorta länkar

Länkar kan vara väldigt långa och otympliga och svåra att komma ihåg. Det är därför bra att kunna göra dem kortare och det finns funktioner för detta. Det finns webbsidor som genererar kortlänkar och det finns plugin som kan förkorta länkar. Exempel på långa webbadresser som ska skrivas in i webbläsarens adressfält är: http://wpabc.se/hur-du-anvander-mailpoet-ihop-med-hybrid-connect-for-att-gora-utskick-i-wordpress/ Den länken skulle vara enklare att komma ihåg om den fick ett annat utseende.

Kortare länkar

Det är därför en fördel att kunna göra länken kortare. Det är också bra att göra den kortare dels för att förhindra att bokstäver och andra tecken faller bort och dels för att göra den mer lätthanterlig. Det finns webbsidor som fungerar som URL-förkortare och där du kan ange den långa länken och direkt få fram ett kortare alternativ. Det finns fler tjänster för detta och tre av dem har jag testat och resultatet syns i tabellen. Om jag skriver in min långa länk får jag fram ett kortare alternativ:

[ezcol_1third]URL-FÖRKORTARENS NAMN[/ezcol_1third] [ezcol_1third]URL-FÖRKORTARENS ADRESS[/ezcol_1third] [ezcol_1third_end]KORTLÄNK[/ezcol_1third_end] [ezcol_1third]Google URL Shortener[/ezcol_1third] [ezcol_1third]http://goo.gl[/ezcol_1third] [ezcol_1third_end]http://goo.gl/3m9FFp[/ezcol_1third_end] [ezcol_1third]Tiny[/ezcol_1third] [ezcol_1third]http://tiny.cc[/ezcol_1third] [ezcol_1third_end]http://tiny.cc/arkjkx[/ezcol_1third_end] I de här fallen är kortlänken kanske inte det enklaste alternativet på webbadress när det gäller att komma ihåg den men den är kortare och fungerar klart bättre om du ska använda den på Twitter eller i SMS. 

Kortare och snyggare länkar

Ibland vill du kanske ha en adress som både är kort och snygg. För det ändamålet finns det ett plugin för WordPress. Det heter Pretty Link och finns som gratisversion. Om jag skriver in min långa webbadress i Pretty Link kan jag själv välja hur den förkortade adressen ska se ut. Jag kan ge den ett namn som beskriver vad webbsidan handlar om och det är en fördel ur SEO-synpunkt. I mitt exempel gav jag min långa webbadress den betydligt kortare http://wpabc.se/utskick som dessutom antyder vad inlägget handlar om. Länken blir också betydligt enklare att komma ihåg med det här utseendet jämfört med ett antal slumpvis valda bokstäver. [dropshadowbox align=”none” effect=”lifted-both” width=”680px” height=”” background_color=”#ffffff” border_width=”1″ border_color=”#dddddd” ][/dropshadowbox] Vid Target URL ska den långa länken kopieras in. På nästa rad vid Pretty Link väljer du hur den förkortade länken ska se ut. Under Title ger du länken ett namn. Det är texten som syns när du håller pekaren på länken. 

Tyvärr hjälper det inte att göra om en länk med Pretty Link för att den ska gå att använda i Googles Adwordsannonser. Jag har en webshop med en webbadress som ser ut så här: http://shop.textalk.se/se/article.php?id=27990&art=19699724 Enligt Googles policy ska båda måladress och visningsadress anges när du skriver annonsen och båda adresserna ska tillhöra samma domän. Om min måladress ser ut som länken här ovanför med shop.textalk och min visningsadress är ikoket.nu kommer inte annonsen att godkännas av Google. Inte heller hjälper det att förkorta länken med Pretty Link. Jag testade detta och fick följande resultat: http://ikoket.nu/portionsform-och-brodmixer. Jag kan då ha http://ikoket.nu/portionsform-och-brodmixer som måladress och http://ikoket.nu som visningsadress. Tyvärr ville inte Google godkänna annonsen ändå och det beror på att när man klickar på den förkortade länken omdirigeras man till den ursprungliga länken. Annars hade det varit ett bra användningsområde för Pretty Link.

Slutligen vill jag säga att jag föredrar att använda pluginet Pretty Link före webbsidorna som URL-förkortarna eftersom länkarna dels blir kortare och att det dels går att bestäm hur länken ska se ut.

Pretty Link

Inlägget är skrivet av Elisabeth Svensson.