Hur påverkar dina plugin sidans laddningstid?

Presumtiva besökare på Internet är otåliga och jagar sekunder. Det är inte många sekunder vi har lust att vänta på att en sida ska ladda och ju längre tid det tar desto mer benägna är vi att surfa vidare någon annanstans.

Allt som finns uppladdat på webbplatsen bidrar till att förlänga laddningstiden. Så även installerade plugin. För att du ska få en uppfattning om hur stor del av laddningstiden som dina plugin svarar för finns det ett särskilt plugin som mäter detta. Det heter P3 (Plugin Performance Profiler) och finns att ladda ned från wordpress.org.

Väl installerat dyker det upp i vänstermenyn under Verktyg → P3 Plugin Profiler. 

När du startar en scanning mäter pluginet hur stor del av webbsidans laddningstid som upptas av vart och ett av de plugin som finns installerade. Resultatet redovisas som färgglada sektorer, en färg per plugin. De plugin som bara marginellt påverkar laddningstiden buntas ihop under ”Other”.

Resultatet är från en av mina webbplatser där jag har 23 plugin installerade. Förutom att tala om hur lång tid varje plugin tar av laddningstiden får jag också veta att mina plugin tillsammans lägger beslag på 60 % av den totala laddningstiden. I sekunder motsvarar detta 0,4 s.

[dropshadowbox align=”center” effect=”lifted-both” width=”330px” height=”” background_color=”#ffffff” border_width=”1″ border_color=”#dddddd” ][/dropshadowbox]

Med ledning av resultatet från scanningen är det bara att ta ställning till om de plugin som bidrar mest till att göra sidan långsam ska vara kvar. Är de inte nödvändiga är det lika bra att ta bort dem men i mitt fall kommer de att finnas kvar eftersom de fyller en viktig funktion på webbplatsen.

P3 representeras i bilden av sektorn som är lite mörkare gul. Troligtvis kommer jag att avinstallera pluginet nu direkt efter mätningen eftersom det bidrar till att spä på laddningstiden. Det går alltid att installera igen om jag skulle vilja mäta på nytt. Men det är ett användbart plugin när du vill ta reda på hur webbsidans plugin påverkar tiden det tar att ladda sidan.

P3 (Plugin Performance Profiler)

Inlägget är skrivet av Elisabeth Svensson.