Hantera bilder i WordPress


I den senaste uppdateringen ser bildhanteringen något annorlunda ut. Ovanför textredigeringsfältet där du skriver din text ligger en ruta [dropshadowbox align=”none” effect=”lifted-both” width=”150px” height=”” background_color=”#ffffff” border_width=”1″ border_color=”#dddddd” ]Lägg till media[/dropshadowbox]

När du klickar på den kommer du till mediabiblioteket och väljer här att ladda upp en fil på samma sätt som i filmen. Därefter ser det något annorlunda ut.

Tänk på att välja rätt filformat för bilden och att webbanpassa den. Detta är viktigt för att bilden inte ska ta för stor plats. Då tar sidan onödigt lång tid att ladda upp.

Filformat: 
Använd .jpg för fotografier. 
Ska bakgrunden inte synas använder du .png.
För illustrationer använder du .gif.
 
Webbanpassning:
I bildredigeringsprogram som Photoshop väljer du, under Arkiv → Anpassa för webb, bildens filformat, storlek och upplösning. 

Redigeringsfältet för bilden syns i högermarginalen:
[dropshadowbox align=”none” effect=”lifted-both” width=”700px” height=”” background_color=”#ffffff” border_width=”1″ border_color=”#dddddd” ][/dropshadowbox]

Du ger bilden ett namn under Titel. Anger du en rubrik kommer den att synas i anslutning till den publicerade bilden. Alt text är den text som visas när muspekaren förs över bilden och den är bra att ange av två skäl. Dels för att bilden ska indexeras i bildsöket och dels för att tala om vad bilden visar om nu bilden inte kan visas av någon anledning. Under Beskrivning kan du beskriva vad bilden visar. Kommer också att synas vid den publicerade bilden.

Du väljer Justering, alltså hur bilden ska vara placerad, centrerad eller högerjusterad till exempel. Vid Länk till var du om bilden ska länka till något; Mediafil så visas bilden i större storlek, Länk till bildsida så kommer man till den webbsida där bilden finns. Väljer du Inget finns ingen länk kopplad till bilden.

Slutligen väljer du storlek på bilden och här finns bara förinställda storlekar. Välj Infoga på sida. Du ser då bildadressen i högermarginalen. Den kan du behöva om du senare ska länka till bilden.

[dropshadowbox align=”none” effect=”lifted-both” width=”700px” height=”” background_color=”#ffffff” border_width=”1″ border_color=”#dddddd” ][/dropshadowbox]

Vill du göra andra ändringar i bilden som till exempel beskära den går du in under Media i vänstermarginalen och väljer Bibliotek. Du väljer att redigera bilden och där kan du se bildadressen igen och bildens storlek.

Vill du beskära bilden, ändra storleken manuellt mm. klickar du på knappen Redigera under bilden (nedersta pilen i bilden). Där kan du dessutom ändra bildens rubrik och beskrivning.

Artikeln är skriven av Elisabeth Svensson.